Saturday, December 4, 2010

~trip to TANJUNG PIAI~

assalamualaikum kengkawan sume...semoga sihat sejahtera dan ceria selalu hendaknye...moga dengan jawapan salam akan menambahkan lagi keredhaan menjadi umatNya...amen

kali nie sebenarnye tak taw nak cite pe...tapi yang pasti lame dh tak update blog...cte pon nthleh...cm kurang menarik...tp tak pe sekadar perkongsian...


gambar kt atas nie sebenarnya gambar mase p Tanjung Piai...tempat nie terletak kt area Pontian Kecil...kot...tp yang pasti area pontian...dari batu pahat dalam sejam lebey baru sampai...penat ooo....


Tanjung Piai nie sebenarnya Penghujung Tanah Besar Asia..kalo korang nak merasa p kat hujung tanah besar Asia...korang datang le ke Tanjung Piai...ce tengok kat anak panah atas nie...menunjukkan negara-negara yang terdekat...mase kt cinie..dalam 38 KM lg nk sampai singapore....rse dekat jek...


tu die korang tengok de nampak kapal-kapal besar berlabuh...kalo korang p sane n tengok sendiri baru korang rse betape beznye dapat tengok kapal cam Titanic hik3


nie kat kawasan Jeti...nie juz gambar terkejut....muke x leh tahan...


nie sebelum masuk ke Kaunter...bayaran masuk RM5 sorang


kat cini Jeti utama tuk makan-makan....tmpt nie kan sume penuh ngn monyet yang bek2...tp menakutkan...sebab x bese dikelilingi monyet yang banyak2...


dan yang nie plak...gambar globe...tempat yang de globe nie x sempat g coz hari dh gelap n ujan...huhuhu...sedey...

Thursday, December 2, 2010

~kenagan buat masukanBBV 07/08~



assalamualaikum semua...kali nie aku x tau nak tulih pe...tapi tetibe aku rse semakin dekat je nk tinggalkan kengkawan setelah 4 tahun bersama

tempuh onak dan duri,
suka dan duka,
dari matang sume dah matched,
dari rendah sume dh makin tinggi,
dari berisi semua dh makin chubby, dari style ala 60 an dh jd stylo,
dari x pandai bergaya sume dh makin bergaya ala-ala ckgu,
dari skema sume dh jd menjadi jadi hahahah

tapi pape pon korang sume qiut miut...SAYANG KORANG sume...........


Monday, November 22, 2010

time yang aku x suke wuawua


salam sume!!

haih....semakin hari semakin tertekan aku bila nak kene study tuk exam...(ish3...salah sorang budak yang mmg suke study tuk exam hahaha)
nape aku tertekan?
  1. aku x paham apa yang aku baca
  2. aku kene hafal bayak mende
  3. jadual pekse aku sangat 'tension' (pekse yang berturut2)
  4. aku nak blk awl lh xnk duk cni lame2
huhuhu....aku x sabar nak balik umah...leh tdo...makan banyak2...pastu tengok tv puas2...main puas2...jalan puas2 dan banyak lagik

hai le semangat...mane ko pergi nih...aku nk ko lh



Thursday, November 11, 2010

Projek Seribu Malam ( ^ _^ )




assalamualaikum semua kengkawan yang aku kenali dan tak kenali...hi3
kali nie aku epi skit sebab projek PSM aku dh siap dijilid...walaupun berbagai rintangan dan dugaan aku hadapi, namun aku tetap tabah...ngeee =)

kalau korang sume nak tau, nie lh hasil kerje projek PSM aku...ni bukan projek sampai mati tau! sebab aku bercadang nak wat projek tuk master plak... PS...stand for Projek Setahun ki3

CITE PROJEK PSM 2

mase nk menjilidkan nie mmg penuh dugaan...serabut pale aku...mase hari first nak hantar kat panel serabut tidak terkata...rumah berserabut dengan kertas DOUBLE A dan KERTAS BIRU...bpe byk kertas yg x jadik blom masuk dalam kiraan... so setelah ditambah (+) dan ditolak (-) mau setebal 400 helai abis...print tuk VIVA (bukan kete VIVA yer kengkawan) PSM 2.

CITE VIVA PSM 2

selamat lah aku VIVA kali nie x kena tnaya banyak soalan...hu3...kalo x mati aku...dh lh de yg aku slh buat...hi3
present dalam BI?fuh...memang mantap sungguh!aku speaking dh ala-ala JAWA die kate?ish!!!aku ni dh le lulusan dr overRIVER...smpi ati die kte aku cm tuh...xpe2...tu mknanye bahasa yg aku speaking tu mmg tinggi tahapnya hahaha

CITE JILID

nie cite paling tension sebab memerlukan kos tenaga+upah+masa=TESIS
kali aku kene beli 1 ketas DOUBLE A tuk print TESIS aku...bajet dlm 100 helai tuk 1 buku...so cukup le tuk 5 copy...2 untuk UTHM yang kusayangi...1 tuk penyelia yang baik hati....1 tuk KPM(nie tuk dapatkan bayaran KLAIM dari pihak KPM) dan 1 lagi tuk aku (budak yang suke perasan die comel walaupun x comel)

pasje 3 hari TESIS dh dh berkulit tebal bewarna biru tua siap di JILID...hatiku keriangan sebab satu syarat tuk aku grade dh aku penuhi...namun disebalik keriangan tersebut, tersembunyi kegeraman + kesakithatian = TENSION

sebab aku terpaksa bukak balik co format yang aku wat tu de yg salah...so jawapannya = TAK DAPAT MASUK LIBRARY!!!

nie sume akibat dari cakap xde HITAM PUTIH...ble tanye orang nie die ckp mcm nie mcm tu...tp ble org lain tanye die ckp len plok...mmg hangin dibuatnya hati aku nih...so
pikir punya pikir...aku pun p tnye kedai..."kalo bukak tesis bape hinggit?" dengan selamba cine tu jawab "....10"

cet...abe duit aku lagi...lame aku pikir dengan printer aku pun tetibe wat hal dan FREEDOM yang menjadi tempat utama untuk mendapatkan KERTAS DOUBLE A telah kehabisan stok....so aku wat keputusan tuk print blk lagi 2 TESIS dengan menggunakan LASER PRINTER...
"kalo saya buat 2 bape hinggit eh?" die pon dengan muke x puas hati cakap 25 hinggit...aku punye le geram...sehari sebelum aku p print kt kedai die..die cakap 20...ble dh print die up plk ke 25 hinggit!!!hampeh tul ye tukang kedai!!!xpe2...ko tipu aku ek...

so tuk menghasiklan 7 TESIS nie harganya mencecah RM300( tapi kalo dpt kelulusan tuk KLAIM dr KPM dapat aku RM 500)
...ya ALLAH...permudahkanlah segala urusanku amin...




Friday, November 5, 2010

layan air mata sekejap~~~

salam sume...

nie aku nk cite...bukn pe pun...cume sekadar perkongsian je hi3
td kawan ida ajak aku tengok cerita lagenda budak setan...aku pun apa lagi...layan je lah...
boring giler klo time cuti-cuti nie x wat pape yg berfaedah dan tak berfaedah...hahaha
contoh x berfaedah?merayap x tentu pasal tanpa ada duit kahkahkah

so...ceritanya...
mmg top n bez!!!buat kata fafau...layan~~~
nama pun cahaya mataku...so aku nie memang sorang budak yang kuat nangis...
aku tengok cerita td dr awl dh nangis...dh macam air ujan jek aku rase...
jaranag aku tengok cerita yang x membosankan aku...nie cerita ke 2 kot yang x membosankan..hehehe

aksi dalam filem nie memang ngetop!aku suke watak lisa surihani...memang menjadi...sedih...happening...macam2 lagi...dh lh cantik...dan x gedik...hehehe


so kepada kengkawan yang blom tengok filem nie, aku suggest p le download...tengok puas-puas...hehehe

jangan simpan air matamu begitu sahaja...layanilah perasaan mu seketika dengan emosi agar jiwa, emosi dan pemikiran mu stabil...


***jangan tengok dengan bf!!!nanti malu le korang menangis cam budak-budak depan bf korang hahaha

Monday, November 1, 2010

personaliti baru~~~

salam

arini aku dapat satu inspirasi macam mana nak bagi mood menulis aku kembali ceria hahaha...kebelakangan nie asyik sibuk, pastu ble dh lame x tulis blog, makin le malas nie menempel kt hati n tangan nie...huhuhu

td aku belek-belek blog aku nie, pastu aku tertekan 'edit template'. so...aku pun ubah le...n the last nie lh hasilnya...hahaha

cantikkan?ki3
walaupun macam budak-budak tepi ceria apa...hehehe
suke3...

pe pendapat korang plak?komen le ckt he3


Saturday, October 2, 2010

assalamualaikum semua...hehehe

salam akhir syawal...mohon maaf zahir dan batin jika ada saat yang pernah disakiti oleh diri ini...

kali nie aku nak cerita pasal petang tadi..hahaha...

macam biasa lah, time-time petang nie memang aku suke keluar makan...tuk malam lah katekan
dan kedai yang selalu jadi mangsa aku adalah kedai depan taman aku nie sebab kedai nie lah paling dekat dan x payah susah-susah aku nak pakai elmet n lintas jalan pastu makanan kat kedai nie sangat sedap...

tadi perut aku dah memberikan isyarat amaran yang menandakan suruh aku makan...sebab tengah hari tadi perut nie dah berpose disebabkan kemalasan aku nak p beli makanan(sebab x tahu nak makan kat mane).

so, aku p makan dengan kawan aku p kedai depan..kedai sofea.kawan aku dan aku pun order lah makanan. aku mintak nasi puteh ayam masak pedas dan telur dadar pastu air teh o ais limau...sangat sedap. kawan aku plak order nasi putih daging kunyit dan telur dadar(telur dadar dah menjadi kebiasaan tuk kami mase makan kat sane) ngeeee

makan punye makan, lame kelamaan nasi pun habis...so perut aku nie masih x kenyang lagi...
pikir punye pikir...last2 aku pun wat keputusan tuk order 1 lagi nasi tambah hehehe
pecah rekod aku kali nie...sebab first time aku makan kat kedai aku mintak tambah nasi...fuyoo....kuatnye aini makan hehehe

tapi bagus jugak...hehehe...sebab aku tengah nak membesarkan cikit badan nie, hehehe
dh x stabil...

so...kepada sesiapa yang nak rase masakan kat kedai SOFEA TOMYAM, contact lah aku hehehe
  1. makanan yang dicadangkan...
  2. nasi putih tomyam campur
  3. nasi putih ayam masak pedas
  4. nasi goreng tomyam
  5. mee lakna..

kalo korang makan mesti rase mau lagi...kakaka

Wednesday, September 29, 2010

sakit itu satu kenikmatan..

yeke?mesti korg kate x kan..

sem nie aku diberi kenikmatan sakit yang berulang kali...yang paling teruk mase bulan puasa hari tu..sampi lembik badan aku...tapi kalau aku pikir balik...yang paling teruk adalah kesakitan masa dalam neraka nanti..lagi lah...xda orang yang akan tolong kita kat sana...

aku nie sebenarnye susah nak kene demam, tapi kalo dh demam memang teruk..dua bulan berturut-turut aku kene deman dan muntah-muntah+cirit birit..apa yang aku makan pun aku x taw...

tapi yang penting, bile kesakitan itu diberi kan kepada aku, baru aku sedar aku seharusnya memohon keampunan ke atas dosa-dosa yang telah aku lakukan.

kesimpulannya...janganlah korang tunggu korang sakit baru korang nak bertaubat...kalau sakit itu adalah kesakitan yang mengejut dan membawa kepada mati?cuba bayangkan...betapa ruginya korang...hidup kat dunia nie sekali...tuk kita lakukan amal ibadat..jangan setkan dalam hati dan minda tuk kita bertaubat dimasa hari tua...kerana, manusia mati bukan boleh ditunda-tunda...mane taw..tengah kita buat dosa, tetiba je kita sakit mengejut dan Allah cabut nyawa kita.

kekadang manusia itu alpa dengan kenikmatan sihat yang dipinjamkan oleh Allah..kita sebagai hambanya sepatutnya perlu bersyukur dan menghargai setiap pemberian yang dipinjamkanNya.

Allah beri kita nikmat sakit, kerana Allah sayangkan kita...
Allah beri kita nikmat sihat kerana Allah nak uji sejauh mana tahap keimanan kita kepadanya

dan....semua yang terjadi pada diri kita ini adalah satu nikmat hidup yang mana kita tidak boleh merekanya...sumua itu adalah satu titik kepada kejeyaan kita untuk menjadi muslimah atau muslimin yang bernaung dijalanNya

bersihkan dan ikhlaskan hati kita untuk setiap sesuatu itu...

" ya Allah ya rahman ya rahim...Kau berilah aku kekuatan dalam menghadapi cabaran dan dugaan dariMu..bantulah hamba Mu ini Ya Allah dan bimbinglah hambaMu ini ke jalanMu ...sesungguhnya Engkaulah yang Maha pemberi pertolongan."

" ya Allah...Kau bersihkanlah hati ku ini, bersihkanlah fikiranku ini...seperti sesucinya kain putih...berilah hambaMu ini cahaya keinsafan dalam diri ini...ampunilah dosa-dosa yang telah hambaMu ini lakukan"amen...

Tuesday, September 28, 2010

sume nye xleh..

hurm...belum pape g dh mengeluh...pe da....

bukan pe...tetibe terfikir, kalau suatu hari nanti jadi kaya, mane aku nak selindungkan kekayaan tuh? sedangkan orang kaya sendiri menjadi ancaman dan perhatian oleh masyarakat luar..


Pramugari Koma di tanah suci... MESTI BACA!!

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.


Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.


Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah,

tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.
Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.


"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.


Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.


Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.


Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, katadoktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.


Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??


Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dahLan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya,


"Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.


"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.


Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan,


"Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.


"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut."Betul Mazlan.


Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."


"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik."

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.


Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya,


"Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.


Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.


Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya.


Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."


Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "


Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..


"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.


Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.


"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.


Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.Kakak betul- betul bertaubat."


Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya,


"Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudahbawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?


Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... . " itu dah terlambat.


REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN


"WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI"


" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

Friday, September 17, 2010

kenangan berputik kembali \\(^_^)//


assalamualaikum...

konvoi raya yang dirancang last minit akhirnye berjaya...walau pun kami berenam...tapi kami tetap bersemangat nak teruskan jugak hi3

sue, linda, moon, najia, syaz dan aku sendiri..

Tempat pertama yang kami terjah adalah rumah cikgu jamaliah atau nama glamornyer kak jem...hehehe

puas kami berborak...dekat sejam lebey...memang syok...sampai sakit pipi aku nie asyik gelak je...nie lah cikgu kami yang suke wat lawak spontan...like u so much...muah...

tapi yang x tahannye dsebelum balik sempat g die tinggalkan pesan... "jangan lupe kawen yer..."hahahaha...lawak lah cikgu nie...pape pon cikgu memang terbek...die still ingat nama kitorg walau dh 5 thun x jumpe...bagus2..


pastu kami bergerak ke rumah cikgu eddy...nie plak cikgu yang paling garang kat skolah time dulu...klo berjalan bunyi kasut, ciap lah korang....

"eh yong...tururn 10!"

kene le ketuk ketampi x pasal2...jd glamor ckit kat depan kawan-kawan...hahaha
ble kami sampi kt umah die, kami ajuk kate die yang dulu2 kat anak die...die pnye le gelak sakan...hi3...memang cumel...aku akan ingat kenangan nie sampai ble2...


pastu kami terus ke sekolah tambun...hajat di hati nak jumpe guru kelas...cikgu nor azizan...tapi x kesampaian...sedey....
tapi kami dh rancangan ngan cikgu nak p mse raya haji nanti...hehehe

kemudian, kami terus ke rumah cik moon...perut suda lapa ma....selamat cik moon de sediakan mee...sedap weh....yang paling aku suke sotong...heheheh
me kasih ye cik moon...

pastu kami pergi ke rumah cikgu azmi...cikgu LK kami yang the bez!
die kalo dapat ketawa...sampai nek pecah perut kami tengok tw...hehehe
walau pape pon, me kasih ye cikgu sebab masih kenal kami...dan sempat bagi wet raye kat kami hehehe

stesen terakhir kami adalah rumah sue...ayau nama glamor nye AYAM...die wat laksa...sedap ooo...ketupat pon ade...bgus2...me kasih ye sue...nanti aku datang lagi umah ko...nak makan laksa...x pon nasi minyak ko wakakaka...



Thursday, September 2, 2010

\\( ~_^)//



ni si KURAP...
tapi die dh mati....sedey....





ni si JAwa...die ni degil...
tapi...bile kene marah...
die suke buat muke kecian...
tp die dh mati..cian die...x sempat nk mnx maap..




nie pulak...bear
sangat cumel...
mekasih ye en ezu...bg bear yg sangat cumel...
sayang bear..




Saturday, August 28, 2010

walau kita x pandai...tapi..

hurm...hari nie baru aku rase betape bertuahnye aku dapat jejak kan dua kaki nie sehingga ke universiti...betapa jauh aku melangkah...dan entah ke berapa kali aku telah hampir jatuh...jatuh kerana hampir putus asa dengan ujian yang diberikan...

td...mase aku jalan-jalan kat bazar seorang diri...aku rase cukup sunyi...walau fikiran jauh melayang tapi mata tetap melilau ke arah barang-barangan yang cukup menjadi perhatian wanita...

masuk je satu kedai nie...tetibe plak aku terpikat kat beg yg tergantung kat sekitar dinding kedai tersebut...belek punye belek...aku pun dh wat keputusan nk beli satu...

atas layanan yang diberikan...aku cukup gembira...sungguh sopan....

"akak...xde tiga ringgit ke?"
"de2...jp...nah....hehehe"
"oke...balik brape eh?"
"balik 20 hinggit..."
" oke3...."

dengan nada sungguh simpati...die menyatakan

" maaflah...saya x sekolah...lame dh keje menjual cam ni..."
"ouh...ke tipu...."
"x...betul...habis je trus saye carik keje..".
" ouh...habis tu?blaja sampai tingkatan brape?"
"xde pon..."
" sampai darjah 6 eh?"
"aah...mak saye x mmpu nk hantar saya ke sekolah...xde duit......"

sayu hati aku.....x sangka..............

terbit rase kesian...baru aku sedar...yang selama nie...aku dh banyak menghabiskan duit mak ayah aku...duit rakyat....tp aku x pnh pon bersungguh2 tuk blaja...sedangkan ramai lagi yang tak berpeluang menikmati semua itu....

"mesti seronok kan dapat blaja...."
"hurm.....xpele....g pon wat bisness nie leh kumpul duit kan...bisness leklok eh...=)"
"oke...me kasih ye..".


walau dengan beberapa ayat yang dilontarkan...namun telah banyak memberi aku pengajaran....
sungguh menyentuh hati kecil ini....

wahai hati....berubahlah....tetapkan dan betulkan iman di dada...amin....amin ya rabb..