Sunday, May 9, 2010

"selamat hari ibu"


tepat jam n saat nie...pengunjung ke blog aku dh mencecah ke angke 111....sempene rini gak le...HARI IBU...erm...agak-agk de ong ke x...he3

aku rindu kat mak aku lah...nk mkn mskan die...dh lme x mkn mskn die...ikan or ayam masak cili...masak lemak cili api...fuhh...tu fvrouit aku...yam2...

pe pendapat korang tentang hari ibu...?tuk apakah?

ye...hari ibu nie tuk menghargai jasa ibu-ibu kat seluruh dunia...jasa mereka yang membesarkan korang dari korang berusia 1 hari hinggalah umur korang sekarang...leh korang hitung jasa-jasa deorang?berapa banyak yang dah deorang laburkan tuk korang?isk3...bukan senang tw nk jge korang nie tuk jadi dewasa...penat+tension+gembira+sedih+macam-macam lagi...

mse kecik-kecik aku ingat lagi...mak aku susah payah wat kuih...semata-mata nk cari pendapatan lebih...tuk tampung anak-anak...bkn ckit...rmai...10 orang...dh le jarak dekat-dekat...mse pantang pon mak aku nih kuat semangat...jge diri sendiri...sebab nenek aku mse tu duk jauh...kat melake...ingat lagi cite mak aku...pg2 bgun kul 5...bsuh ken...msk...sebelum anak-anak kecik die bgun...mak akan pastikan sume keje ciap lu...pastu dh bgun layan kerenah anak lak...lebih kurang cam tu lah...tp yg paling menyayat hati bila mak aku kate die lah yang panaskan tungku..masak...mandikan anak...basuh ken..n wat keje-keje umah...time gah pantang lak tuh...fuhh...betape kuatnye semangat mak aku...aku kagum ngan mak aku...

klo nk suh aku cite satu-satu tentang jasa-jasa yang mak pd ank-anak die terutama aku lah...sampai besok pon x abis...sebab jasa ibu x dapat dihitung...
kat sini aku nak nasihatkan kt korang termasuklah diri aku...kite same-same lh menjaga ibu bapa kita yang telah banyak berjasa kapada kita...naluri keibuan terlalu tinggi darjatnya...nanti klo korang dh kawen korang taw lh...(tu mak aku lah yg cakap)...he3....nanti ble korang dh keje...dh de kuarge...korang jangan lah lupe kat ibu korang...jenguklah mereka...hulurkanlah gaji korang tu ckit supaya deorang dapat rase usaha titik peluh anak deorang...hargailah mereka selagi mereka masih ada kat dunia nie...n jangan lupa tuk berubah supaya jadi anak yang soleh...percayalah...hanya doa anak-anak yang soleh yang akan menjadi amal sepanjang hayat kepada kedua ibu bapa kite...insya Allah...sama-sama lita doakan kebahgiaan kedua ibu bapa kite di dunia mahupun di akhirat...AMIN..



video

No comments:

Post a Comment